Project Restaveks (kindslaven) in Haïti
Het probleem
In Haïti is moderne slavernij nog aan de orde van de dag. 1 op de 15 kinderen is slaaf. Men noemt deze kinderen in Haïti ‘restaveks’. Een restavek is een kind dat wordt mishandeld door een familie die niet zijn/haar biologische familie is. Dit kind wordt door zijn/haar ouders aan een gastgezin gegeven, omdat de ouders zelf niet voor het kind kunnen zorgen. Hun kind heeft bij een gastgezin in ieder geval kost en inwoning. Echter de praktijk leert dat deze kinderen van ’s-morgens vroeg tot ’s-avonds laat keihard moeten werken en moeten leven in slechte omstandigheden. De kinderen groeien op in een omgeving waar het woord liefde geen betekenis heeft. Het vreemde is echter dat dit een sociaal geaccepteerde praktijk is, waardoor gastgezinnen van restaveks vaak helemaal niet door hebben dat ze verkeerd bezig zijn. Daarom is bewustwording erg belangrijk. Op dit moment leven zo’n 300.000 kinderen in Haiti in deze situatie. Hiermee staat Haïti in de top 10 van landen met slavernij. Ongeveer 60% van deze restaveks zijn meisjes.
Gezien het om de allerarmste kinderen van Haïti gaat past het binnen de missie en visie van Woord en Daad om hulp te gaan verlenen aan deze groep kinderen. Binnen het al bestaande onderwijsprogramma van Haïti willen we samen met onze partners zo’n 15.000 kinderen begeleiden naar een betere toekomst. Dit doen we in de vorm van onderwijs, het ontwikkelen van lesmaterialen, het aanbieden van lerarentrainingen en het verkrijgen van ondersteuning vanuit de overheid. Daarnaast willen we als Woord en Daad in samenwerking met de Haïtiaanse organisatie Restavek Freedom op termijn zo’n 200 restaveks gaan ondersteunen in de vorm van onderwijs en daarnaast zo’n 100.000 Haïtianen bewust maken van het grote probleem van restaveks.
Planning
Sinds 2017 zijn we als RegioOndernemers betrokken bij dit project van Restavek Freedom en Woord en Daad, en dragen we bij om de restaveks een hoopvolle toekomst te bieden. De kindslaven ontvangen christelijk onderwijs en opvang, maar we zetten ons ook in om op sectorniveau verandering te realiseren. Bijvoorbeeld door het trainen van leraren, het ontwikkelen van christelijk lesmateriaal, door contacten met de overheid en politie, en door het organiseren van bewustwordingsactiviteiten over de schadelijke gevolgen van kindslavernij.
Veel kinderen lopen emotionele schade op tijdens hun werk als huisslaaf. Elk kind in het programma wordt daarom gekoppeld aan een maatschappelijk werker. Dankzij deze begeleiding kan het kind werken aan zijn of haar zelfvertrouwen en trauma. Over het algemeen blijven de kinderen tijdens het programma bij het gastgezin wonen, waar ze als restavek werkten. Echter, het is belangrijk dat de gastouders bewust worden gemaakt van hun verantwoordelijkheden als ouder. Tijdens het bewustwordingsprogramma van Restavek Freedom leren ouders daarom over de schadelijke gevolgen van kindslavernij.
De maatschappelijk werker houdt de thuissituatie van het kind goed in de gaten. Mocht de situatie in het gastgezin dermate gevaarlijk zijn, dan wordt een kind overgeplaatst naar het opvanghuis van Restavek Freedom. Hier kunnen ze in een veilige situatie leven en toewerken aan re-integratie bij hun (gast)ouders. Als het voor een kind om bepaalde redenen niet mogelijk is om terug te keren naar de biologische ouders, dan wordt er gezocht naar andere familieleden of een gastgezin.
Naast het ondersteunen van de restaveks willen we ook bijdragen aan bewustwording onder families, leraren en (kerk)leiders over restaveks. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van training en radiocampagnes. Zowel vanuit de Bijbel als ook vanuit de wetgeving worden deze mensen bewust gemaakt van de verantwoordelijkheden die ze hebben en wat de rechten zijn van een kind. Daarnaast wordt op het niveau van de overheid gewerkt aan betere uitvoering van wetten rond kinderbescherming en de verbetering van de onderwijssector, want: zo werk we aan blijvende verandering, waardoor vele jongeren een hoopvolle toekomst tegemoet gaan!
Budget
Elk jaar draagt Woord en Daad zo’n €245.000,- bij aan Restavek Freedom om dit impactvolle project mogelijk te maken. Al sinds 2017 is RO Genemuiden één van de belangrijke partners die met haar bijdrage het project ondersteunt. Ook de komende jaren blijft RO Genemuiden zich inzetten voor de restaveks in Haïti!